torsdag 2 maj 2013

Piccolitas Beniamo

lite mer info om vår senaste flockmedlem, italienska vinthundsvalpen Beniamo från kennel Piccolitas, som anlände igår den 1 maj. Ändå sedan jag hämtade hem Bingo i juli förra året har jag velat utöka flocken här hemma så snart som grundlydnaden på Bingo känts tillräckligt stabil och det funnits tid & ork för att socialisera en valp och inte minst få det att fungera bra med Bingo.

Piccolitas Beniamo
Från början funderade jag såklart på ytterligare en chinese crested men har kommit fram till att det just nu räcker med en som kräver bad och rakning 1-2 ggr i veckan. Matte är en sådandär perfektionistpedant och att dra ner på ambitionerna för Bingo-fixande känns i dagsläget inte aktuellt. Trivs i övrigt verkligen med temperamentet och storleken på CC´s och har därför aktivt kollat på flera möjliga raser sedan dec förra året och varit i kontakt med flera jättebra och seriösa uppfödare. Affenpinscher lockade därnäst men dessa föll ifrån eftersom det verkligen är en ras som kräver en hel del trimningsarbete. Sedan Praszky Krysarik men kom fram till att black & tan-teckningen i kombination med mini-storleken inte riktigt var min cup of tea. Russkiy Toy (RT) har varit riktigt aktuellt med flera kontakter med mycket trevliga & toppenbra uppfödare men fanns inga hanvalpar som jag riktigt föll för. RT är fortfarande en ras som jag kan tänka mig så småningom som "nästa generations"-hundval efter befintliga generationen med Bingo och Beniamo/Pyret. Hoppas hinna med 2-3 valpgenerationer till innan det är dags för ålderdomshemmet;-)

Ett tag kändes det nästan som om jag var en sådan där ständig lghsspekulant. Kan inte vara lätt att vara uppfödare alla gånger och jag har största respekten för alla uppfödare som lägger ner så mycket engagemang, tid och pengar på att föda upp, ställa ut, ta hand om och uppfostra sina hundar och hitta bra valpköpare. Särskilt stor respekt har jag för uppfödare av raser som CC´s som kräver trimning och fix både i vardagen och inför utställningar.

Italiensk Vinthund/ Italian Greyhound (IG) har dock hela tiden varit aktuellt och även här har jag varit i kontakt med flera trevliga uppfödare innan det slutligen landade i lille Beniamo/Pyret som verkar ha bäst förutsättningar att fungera bra med Bingo, då han ska vara den lugnaste och minst dominante i sin kull.
Piccolitas B-kull födda 2013-02-27: Beniamo (längst bak till vänster), Biagio (längst bak till vänster), Belissa (längst fram till vänster) och Baldassare (längst fram till vänster).

Nytt namn håller jag också som bäst och grunnar på för Beniamo eftersom nuvarande låter för likt Bingos med "B" resp "O" i början och slutet. Pyret är just nu ett möjligt namn, men får se om det blir det på riktigt. Kommer bli en fulltecknad vår och sommar med träning av lille valpen, diverse kurser med Bingo och ambitionen just nu är att ta med valpen i en canvasbur på Bingos kurser alternativt ordna med hundvakt. Blir såklart en egen valpkurs med bara valpen, och undertecknad tänker också gå gemensamma kurser med bägge hundarna i hantering & träning av två hundar. Kommer bli mycket blogginlägg framöver om hur vi får ihop vår gemensamma flockvardag:-).

Har försökt hitta konkreta handböcker om att ha och leva med flera hundar, men det verkar vara tunnsått. Har hittills bara hittat ett litet (men bra) häfte av Karen B London & Patricia B McConnell, se tidigare blogginlägg i februari. Två olika kurser har jag sett finns i Sthlms-området om att leva med och träna två hundar. Annars mest inlägg med råd & tips på olika hundforum. Fast jag har såklart varit i kontakt med flera flerhundsägare och pratat mycket med olika uppfödare om att ha flera hundar. Den vanligaste rekommendationen är att försöka ha två år mellan hund 1 och hund 2, även om det kan fungera med kortare åldersskillnad om grundlydnaden på första hunden känns tillräckligt bra och/eller om man är en mycket van hundägare. Det som så gott som alla avråder från är att skaffa två valpar samtidigt vilket är helt förståeligt. Tänk bara mardrömslogistiken att rumsrenhetsträna två valpar samtidigt, samt inte minst få till grundlydnad när den andra valpen förmodligen lockar mer att leka med än att göra som matte/husse vill. Vi får väl se hur det kommer gå för vår flock eftersom det är knappt ett år mellan Bingo och Beniamo/Pyret. Egna kurser, egentid samt gemensamma kurser/aktiviteter kommer vi aktivt satsa på hos oss. Förhoppningen är att ngn aktivitet kan vara gemensam, kanske agility. Det blir hursomhelst mycket spännande jobb:-)

4 kommentarer:

  1. Men oj!!! Grattis!!
    Du får skriva boken om att leva med två små hundar - det finns ju massor att säga om det!
    Önskar er alla tre all lycka med ert gemensamma liv!!!

    SvaraRadera
  2. Grattis till valpen! Vad spännande :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, då blev det en IG till slut;-) Tar gärna mot råd & tips på hur IG-valpar bäst hanteras.

      Radera