söndag 5 maj 2013

Mer valpträning i veckan

hade vi också igår hemma hos oss. Pyret som kanske kommer döpas om till Musse efter Musse Pigg, fick träffa Albin tre år som var den som uppfann Bingolotti-namnet. Både Albin och valp var nyfikna på varandra men eftersom Pyret/Musse hoppar lite för mycket för att en treåring ska uppskatta det, så fick han efter ett tag vila i valphagen. Istället fortsatte Albin och Bingo leka ihop med de nya leksakerna som kom med gästerna
BingoAlbin-gos efter lek

medan Musse vilar i sin valphage
Märks vilken tydlig skillnad det är på Bingo och Musse i samma ålder. Musse är en mycket social och orädd hund som mer än gärna går fram till främmande människor, är inte rädd för höga ljud, åker buss utan att sitta på helspänn och darra som Bingo gjorde ganska länge innan han vande sig. Musse vågade också direkt ta sig uppför trapporna i entréen till lghs-huset där vi bor. Och kommandot "sitt" lärde han sig i princip direkt till skillnad mot Bingo som det tog ett tag för.
Första bussfärden i Stockholm
Alla dessa fördelar gör också att jag som matte måste vara en ännu tydligare och konsekventare flockledare eftersom Musse också verkar vara en liten tuffing i mini-format. Reserverad vinthundsmentalitet verkar han inte ha, och är något som han ärvt från sin mycket sociala mamma Hera. Musse må ha varit den minst dominanta i sin kull, men jag måste säga till med högre röst och tydligare kroppsspråk för att han ska sluta göra ngt som han inte får, till skillnad mot Bingo som backade så fort jag sade nej eller aj. Iofs var det en sak som Bingo inte slutade med direkt och det var att bita i fårskinnen. Där fick jag till slut använda vattenspruta och sedan räckte det att jag tog fram den för att Bingo skulle sluta bita i fårskinnen. Hoppas dock mest behöva vara tydlig med kropp och röst innan jag behöver ta till vattenspruta med Musse. I upphetsningen när vi lekte så började han andra dagen med att försöka rida & jucka på mina armar och ben. Vanligtvis är det ett teckan på dominans men kan tydligen också vara utlöst av stress som t ex vid stora förändringar. Här var jag tvungen att markera med att hålla fast honom tills han slappnade av i kroppen eftersom han absolut inte ville sluta enbart genom att få en nejtillsägelse och bli bortlyft.

Även om Musse är tuffare än Bingo som troligen var en extra försiktig liten valp, så verkar Musse samtidigt  vara väldigt liten i andra sammanhang. Han vill hela tiden vara nära och ligger helst i knäet eller nära ansiktet. Bingo var inte lika spontangosig vilket säkert berodde på att han hela tiden var på helspänn för allt som han uppfattade som skrämmande ljud o saker. Det tog ett tag innan polletten trillade ner hos mig för varför Musse envisades med att ligga och krafsa och trampa mot mina ben samtidigt som jag trodde han försökte bita med munnen. Kom på det när jag häromdagen såg honom försöka dia på Bingos snopp... vilket Musse försöker med flera gånger under våra gemensamma promenader.
Mysstund i knät medan matte läser tidningen - något som Bingo egentligen aldrig riktigt uppskattat tillräckligt för att snabbt kunna slappna av och somna ens som valp.

2 kommentarer:

  1. Alla våra IG-valpar har börjat jucka, som en överslagshandling, när dom är övertrötta. Det kan den ena fortfarande göra och han är 16 månader. Då vet man att han är supertrött, och jag tvingar honom att gå och lägga sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, bra att veta att även trötthet kan vara orsak. Lärde mig annars snabbt att tvångsläggning/hålla i famnen/lägga i valphage, ofta krävs för att Musse överhuvudtaget ska komma upp i de 16-18 timmar sömn som en valp behöver

      Radera