fredag 10 maj 2013

Långpromenader i fina vårvädret

blir det åtminstone en gång om dagen med bägge hundarna. Minst en och halv timme och oftast upp mot två eller fler timmar blir det vid lunchtid. Med hänsyn till Musse (och även matte) så blir det alltid med flera sittpauser. Har gjort det till en vana att ha ett godisregn med torrfoder för bägge hundarna så snart jag lagt ut den blåa fleecefilten. Bara efter några gånger så blir hundarna jätteentusiastiska bara de ser att blå filten är med och läggs ut.

Testar att få till ett gruppkommando genom att säga "hundarna, sitt" och den av hundarna som sätter sig först för en extra godisbit. Sedan blir det varsågod till det utslängda godiset. Musse är oftast den som är snabbast. Bingo har haft en period sedan Musse kom, att inte vilja sätta sig ner för vanligt torrfodergodis utan enbart för godare mjukgodis, men med hjälp av belöningen som han ser att Musse får, så har Bingo börjat sätta sig igen.
Trångt på blå filten under en promenadpaus

Snyggt draperad koppelboa på Musse
Förra sommaren med Bingo som valp hade jag en drömbild av hur jag & valpen skulle vara utomhus mycket; sitta på en filt och bara njuta med mera. Så blev det inte riktigt eftersom Bingo var en så räddhågsen valp som bara ville hem igen och tydligt visade det genom att antingen sitta/stå & skaka, hoppa för att komma upp i famnen eller stressdra i kopplet. Mest var vi faktiskt inomhus den första tiden i juli och början av augusti med korta utomhusrastningar. För att få Bingo att överhuvudtaget vilja promenera så fick jag jobba jättemycket med att lägga ut godisspår med jämna mellanrum. För att inte tala om hur rädd han var för andra hundar, eller om man ska tala hundspråk, visade väldigt tydligt underkastelse till alla andra hundar. Musse är som sagt av ett annat tuffare virke. Än så länge lockar inte andra hundar så mycket, men Musse drar gärna i kopplet när han ser människor som han vill fram och hälsa och hoppa på, dvs så gott som alla människor.
Bingo bevakar omgivningarna åt ena sidan...

... sedan åt andra sidan medan Musse fortsätter chilla på filten.
Ytterligare en skillnad mellan hundarna är att Musse gärna går på långpromenaderna. Helst vill han inte alls sitta i famnen medan matte och Bingo promenerar. Valpar ska ju inte gå för långa promenader eftersom de inte växt färdigt än så med jämna mellanrum blir han ändå upplyft och då gnys det en stund. När Musse utan att gnyprotestera sitter i mattes famn, så är det iaf en tydlig signal att han är trött under långpromenaderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar