torsdag 6 juni 2013

Valpkurs på nationaldagen

startade upp ikväll med Musse under ett första tvåtimmarspass hos Hundens Hus på Kungsholmen. Denna första gång var det inomhus och kommande gånger kommer vi vara utomhus i Rålambshovsparken. Var en lagom stor grupp med fyra andra valpar som också var i tremånadersåldern eller lite yngre; en lugn rh
odesian ridgeback, en lugn Shiba inu, en jättesöt liten spetsblandis samt en livlig springer spaniel.

Vi fick träna:
- passivitet med "lugna handen" där valpen placeras mellan benen på en själv medan man håller med
tunga och trygga händer på respektive flank till dess att den sitter eller ligger lugnt
- träning att minska hoppande på personer då man låter hunden hoppa men inte få komma fram till personen som den vill hoppa på. Så snart valpen sätter alla fyra tassar i marken så belönar man med hårt godis och/eller beröm och låter hunden hälsa.
- koppelträning där man stannar upp så snart valpen drar i kopplet. Hunden beröms så snart den vänder tillbaka eller backar så kopplet slakar.
- följsamhet där valpen fick följa en godishand i en u-sväng för att slutligen stanna och belönas vid förarens
ena ben.
- ligg med hjälp av att först få valpen att sitta och sedan dra ner handen så att den följer med ner och lägger sig.
- betingning av ett smackljud följt av gott mjukt godis som på sikt ska få hunden att alltid vända tillbaka uppmärksamheten och komma på inkallning.

Mycket kändes igen från tidigare valpkurser som jag och Bingo gick förra året på andra ställen, fast alltid bra med repetition eftersom man (läs jag) verkligen hunnit glömma bort en hel del. Den praktiska träningen tillsammans med andra valpar är jättenyttig och det var mycket intressant att se hur de andra valparna betedde sig. De övriga valparna var ganska lugna av sig medan springel spanieln och Musse tävlade om att av och till få valpspatt med mycket sprattel och bitande som fick kylas ner med "lugna handen".

I övrigt var Musse mycket duktig och det märktes verkligen att han var jätteuppmärksam på allt vad de andra hundarna gjorde. Han fick självklart agera exempel i övningen hur man ska få valpen att sluta hoppa och matte kommer nu stenhårt fortsätta denna träning. Feedbacken från kursinstruktören på just Musse var att mest försöka använda hårt godis och ett lugnt berömmande tonläge för att inte exaltera honom ytterligare. Samma som Johan Andersson också tipsade om för att undvika att jaga upp Musse ytterligare.

"Överslag" var ett bra uttryck som kursinstruktören använde för att beskriva valpar som istället för att vila, blir ännu mer aktiva. Och överslag på grund av trötthet var definitivt det som Musse fick så snart vi kom hem, då han direkt började med att bitjaga Bingo under sitt mest högljudda morrande. Fast väl i valphagen slocknade han direkt.

Tycker nästan synd om Musse som blir så exalterad över det mesta. Har ibland funderat på om han kanske är en stressad hund av något skäl, fast undrar om en stressad hund skulle vara så lättlärd och kunna vara så uthållig i sittposition som Musse ändå är (vilket Bingo inte är). Lutar mest åt att Musse nog är en framåt och vild IG-valp som så småningom kommer lugna ner sig fast kommer såklart behöva en mycket fast och konsekvent uppfostran för att inte helt ta över. Bingo var iofs också livlig som valp och ville mest leka hela tiden men hade en mycket tydligare mjuk läggning.

2 kommentarer:

  1. Har förstått att valphagar kan vara lugnande på mkt aktiva valpar - väl där vet valpen att det inte händer något mer så att den kan koppla av. Intressant.
    Intressant också att Musse är så läraktig, det är väl en fördom att vinthundar allmänt skulle vara mer svårtränade än andra. Inte klokt vad det är lärorikt att läsa bloggar, man kommer bort från schablonerna och ser varje hund som den individ den är.
    Skönt för dig att det i alla fall finns en till vild valp på kursen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he, mkt skönt med den andra högenergivalpen. Musse frustrationsmorrar iaf inte, däremot fick han ett skällryck ungefär i halvlek...

      Radera