onsdag 5 juni 2013

Än så länge lek?

kors i taket då Bingo börjat med att hålla fast Musse när han är som mest bithoppig. Lyckades fotografera ett av tillfällena. Det går snabbt och det är bara någon sekund innan Musse vilt morrande bitslingrar sig loss och fortsätter bithoppa. Såvitt vad jag sett är det från Bingos sida inte något juckande eller bitande utan enbart fasthållning. Skulle annars bryta direkt. Undrar dock hur detta skulle bli när Musse vuxit till sig... Två hanar i nära ålder som konstant skulle försöka göra upp vem som egentligen bestämmer? Ser nämligen aldrig att Musse ger sig utan det slutar oftast i att Bingo springer iväg med svansen på halvstång efter att Musse bitslingrat sig loss.




En kastrering av Musse garanterar ju inte något mer än att könsdriften försvinner. Själva temperamentet lär nog ändå bestå. Skrattar nästan så här i efterhand åt att en del uppfödare som jag var i kontakt med, faktiskt oroade sig mest för att unghunden Bingo inte skulle lämna valpen i fred och leka så mycket att valpen skulle bli för stressad. Ha ha, kul eller inte, eftersom det verkligen är tvärtom här.

4 kommentarer:

  1. Heja Bingo!
    Zelda lärde sig att säga ifrån när hon var hos uppfödaren som samtidigt hade en löptik hemma. En av hanarna var på Zelda hela tiden, Zelda såg bara olycklig ut, uppfödaren hade is i magen och tänkte att Z nog skulle komma på hur problemet skulle lösas, vilket hon gjorde, efter ett dygn eller två.
    Morr. Lägg av!
    Sedan dess har hon sagt ifrån när det blir för mycket, även mot betydligt större hundar. Att hålla fast en valp låter väl synnerligen rimligt beteende, även om Bingo inte orkar hålla fast Musse någon längre tid.
    Och apropos att tala med uppfödare - varje konstellation är ju unik, så hur mycket man än förbereder sig så riskerar man stora överraskningar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite oroar det mig iofs att det blivit fler varje dag av dessa fasthållningsmatcher på sistone och att Musse låter mer och mer i sitt morrande. Från början var det mer lekmorrande från hans sida, nu har det börjat låta ganska så intensivt. Nästan så jag hoppas att det blir ett sådant tillfälle vid vår träff med Johan Andersson nästa vecka, och höra vad han säger om detta.

      Tror själv att det med en miniBingo-valp varit utmaningen att den lille försiktige valpen behövt samma stöd inkl extra-mkt jobb med socialisering som Bingo behövde som valp. Bingo hade då kommit i kläm fast på ett annat sätt.

      Radera
  2. Mina hundar busar också och det kan låta ganska så "illa". Jag brukar då titta på hur de verkligen beter sig. Är det bara den ena som är på den andra, eller turas de om att dominera/domineras? Vågar de vända ryggen mot varandra? Så länge det är en tydlig växelverkan känner jag mig tämligen trygg i att det faktiskt är lek - trots oljudet.

    Sedan bestämde jag mig ju för att kastrera Sid. Just för att jag ett tag kände att han kanske var på väg att ta över. Sid är tuffare i sitt temperament än Buzz. Jag är jätteglad över att jag kastrerade honom, men ångrar att jag inte gjorde det tidigare. Det är ju ett evigt samtalsämne om/när/var/hur man ska kastrera sina hundar. Sid hann börja markera inomhus och han har fortfarande en del "hanhundsmanér" som vi troligen hade sluppit vid en tidigare kastration. När det gäller hans mentalitet märker jag ingen skillnad. Han är lika livlig nu som då... Men, jag känner att han kommer att "landa" så småningom. En viktig sak som min hundtränare frågade mig om, var om Sid kan varva ner mellan varven och det kan han. Alltså, han är inte störd eller en superstressad hund - trots att han är intensiv mellan sovstunderna.

    Musse är yngre än Sid och du får nog räkna med att det tar ett tag innan han mognat på sig och lugnar sig. Vad säger uppfödaren?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har hört från andra IG-ägare att det kan dröja till dess att hunden är två år innan den blir lugnare. Hörde idg från en salukiuppfödare att inte ens fyllda två år är en garanterad lugn-milstolpe då hennes tvååringar fortf är mkt livliga...

      Radera