söndag 30 juni 2013

Kantarellsökkurs

har vi gått under helgen hos Denise Hundkonsult ute vid Stora Skuggan nära Stockholms universitet.
Kursen var mycket bra  med lagom långa tvåtimmarspass fre-lör-sön där Bingo och de övriga två kurshundarna tvååriga lagotton Hampus och treåriga westien Moa, först fick lära sig att associera kantareller med gott godis för att sedan med varierande svårighetsgrad få leta upp kantareller.
kursstart på fredagkvällen med kursinstruktören Denise och hennes hund Misty. Till vänster syns westien Moa. 

Både fredagen och lördagen gick bra med ett litet avbräck under fredagen då ett avlägset skottljud fick Bingo att tillfälligt tappa fokus för att ganska snabbt komma igen. Första delen av söndagen gick också jättebra då Bingo var den som snabbast hittade och markerade flest kantareller inom en s k sökruta.

Westien Moa tittar på kursinstruktören som markerar en sökruta.
Fast efter ungefär en timme hördes upprepade skottljud och tyvärr innebar det att Bingo då stängde av helt och vi fick pausa för att sedan försöka igen när det var dags för sök i examensrutan. Tyvärr gick det inte då heller fast vi fick diplom iaf eftersom Bingo varit så duktig innan. Fick rådet av kursinstruktören att fortsätta träna kantarellsök genom att börja om från början med att få honom att associera kanteraller med supergott godis och sedan fortsätta med sökövningar utomhus. Om det passar med datum & tider så kommer vi fortsätta med en specialsökkurs hos Denise som kommer vara inomhus som ju minimerar risken för skottljud etc.
Skottljudspåverkad Bingo pausas

Hela området vid norra Djurgården är ett härligt stort grönområde som undertecknad själv tidigare inte utforskat trots tre års pluggande på universitetet. Hit kommer vi definitivt åka mer i sommar!

1 kommentar:

  1. Har man en skotträdd hund upptäcker man att folk skjuter på de mest oväntade tider och platser - vad gör de???
    Kul att Bingo gillade kantarellsöket, och att han verkar vara på G igen!

    SvaraRadera