måndag 12 augusti 2013

Utställningsrapport

Det gick mot förmodan ganska bra för Bingo på söndagens nationella utställning i Askersund. Stort tack till uppfödaren Susanne Bergsköld som var gårdagens proffshandler!

I delfinalen i juniorklass blev Bingo tredje bästa hane med cert & Excellent i en grupp om sju hundar. Väl i finalen blev det tredje plats om totalt fyra hundar och mycket beroende på regn & åskvädret som då slog till och gjorde att svansen slokade rejält vilket såklart ledde till avdrag och en kommentar om "aning icke-glad svans". De positive omdömena var annars "utmärkt helhet", "välformat huvud", "bra nosparti, välburna öron, utmärkt hals. Värformad bröstkorg. Utmärkta vinklar. Fin hud. Rör sig utmärkt från alla håll."

Vann i juniorklassen gjorde yngre kennelbrorsan Luke som är en mycket tuff och säker hund och som inte låter sig distraheras av särskilt mycket. Extra kul att flera andra Ridgecresthundar gjorde mycket bra ifrån sig och att Susanne för 14:e (!) gången vann i uppfödarklassen. Pappa Sam kom två som bästa hane medan mamma Reece var hemma på kennel eftersom det snart är dags för en kull halvsyskon till Bingo. Oj oj, gäller att stålsätta sig inför eventuellt besök när valparna väl kommit!! Särskilt som uppfödaren även väntar ytterligare en kull ungefär samtidigt efter två andra välmeriterade och mycket fina hundar. Kanske lika bra att inte utsätta sig för frestelsen...

Nu ska bara matte också vänja sig vid Bingos nyfriserade öron á la pappa Sam;-) Blev helt nedklippta eftersom särskilt det vänstra örat börjat sloka rejält i hettan. Tanken är att jag framöver ska hålla öronen skapligt nerklippta och istället låta det växa ut som tunnare fransar från insidan vilket tydligen inte blir lika tungt för öronen som när man har kvar allt (fint) öronhår utanpå. Min egen variant med Bingos nerklippta lugg för att jag ska kunna se hans ögon och han ska kunna se ordentligt, är inte heller en hit i utställningssammanhang utan helst ska luggen växa ut och när det behövs så ska håret istället sättas upp i en tofs.
nyfriserade öron under lördagen i Västerås

Idag ligger Bingo bara och vilar helt välförtjänt medan matte lyxar med att jobba (och blogga) hemifrån. Märktes redan igårkväll när jag hämtade honom att han var trött efter all stimulans från utställningen, bo på kennel, åka bil långt och sedan tåg hem med matte. Jättekul att se att han sprang runt som ett yrväder direkt när han kom hem för att sedan hoppa upp i favvo-soffan och rulla ihop sig till en liten trött boll. Imorse ville han inte heller gärna gå upp och ut i det fina vädret trots att morgonpromenaden var en timme senare än vanligt utan fick bli puffad på ungefär som när det regnar ute.

slagen hjälte hemma i Stockholm  

6 kommentarer:

  1. Kul att läsa! Kul att han får så fina omdömen, men han är ju verkligen fin. Även jag får vänja mig vid de ytterligare klippta öronen, mycket det där med utställning, jag och domarna verkar inte ha riktigt samma smak när det gäller utseenden ;-) Och kan lätt förstå att det är säkrast att inte besöka kenneln vid valpning - om du inte är helt säker på att du faktiskt vill ha en till NU!!! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. som sagt, bäst att undvika frestelsen;-)

      Radera
  2. Cert! Det är ju fantastiskt, grattis! Konkurrensen brukar ju vara stenhård, och han måste ju dessutom ha klarat miljön och bedömningen med gott humör (innan regnet).

    Öronen är kul, pälsen växer ju snabbt så man kan ju experimentera utan oro... Nemis öron är som Bingos just nu, sedan får pälsen växa ut när det blir kallt...

    Och klart att man måste vila, mycket och länge, efter en sådan helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thx, med en proffsig handler och vacker hund går det bra:-)

      Planerar också att låta öronpälsen växa ut mer till vintern när det behövs

      Radera
  3. Grattis till så fina resultat!

    Det första jag gjorde när Leo (= Connor) kom hem till oss var att klippa lugg... Tycker också att det är fint när man ser ögonen. Sedan tycker jag att Bingo ser jättefin ut i de nedklippta stående öronen. Personligen röstar jag sedan på den variant som du nu föreslår - lite "flurr" i nederkanten. Det ser lite nättare ut än när hela öronen är täckta av päls. Fast man gör såklart som man själv vill. Det är det som är så bra. :-)

    Leos ena öra vacklar betänkligt i och med annalkande mjölktandsväxling. Måste nog tejpa om jag vill att båda öronen ska stå och det vill jag. Vet bara inte riktigt hur...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tips, sök på youtube och "Chinese Crested" kombinerat med "tejpning av öron" eller "ear taping".

      Fram till att Bingo blev ca 4-5 månader så använde jag mig av en bredare kirurgtejp och tejpade öronen en gång i veckan. Lät dem sedan vara tejpade i max 3 dagar för att sedan låta öronen få vila. Lade först på en tejpbit platt på örats bägge sidor ungefär på mitten. Detta för att lämna utrymme för att få in luft i örat. Sedan en annan tejpbit runt om för att hålla fast örat format som en liten strut. Återigen viktigt att se till att luft kan komma in. Svårt att beskriva och mkt lättare att se på film. Finns lite olika metoder men de flesta använder kirurgtejp. Gör inte misstaget som jag gjorde en gång att försöka klippa upp tejpen utan att ha riktigt koll på var örat var... som tur var pep Bingo till innan jag hann klippa till ordentligt med saxen!! Bättre att bada innan så att kirurgtejpen lossar lättare fast såklart bäst om det är så lite hår på öronen att det inte blir för mkt pill med tejpborttagning.

      Mkt godis är bra att ha under själva tejpningen, samt en godisfylld boll eller ngt annat kul/gott att distrahera valpen med när det är färdigtejpat.

      Radera