tisdag 10 september 2013

Kinesträff med gruff

Senaste kinesträffen i söndags började bra med en glatt minglande Bingo bland alla övriga nakna som långhåriga kineser. Fast ganska snart visade det sig att Bingo och två andra jämngamla hanar absolut skulle testa varandra och se vem som var tuffast.

Lilla tremånaders Nisse  som till skillnad från de äldre unghanarna höll låg profil. Ser verkligen ut som en kopia av Bingo som liten:-)

Den ena jämngamla hanen, en mkt fin nakenhane som (o)lämpligt nog hette Tuff, gick omkring och morrade rejält på de flesta andra hundarna inkl Bingo men inget mer hände. Verkade mest som att han var nervös och därför gick omkring och morrade åt allt och alla eftersom han sedan verkade lugna ner sig.
Bingo (till vänster) och nästan jämngamla nakenhanen Tuff 

Slutade dock för Bingos del med ett påböjat slagsmål med den andra jämngamla powderpuffhanen som snabbt avbröts av mattarna, och ledde till en rejält stukad Bingo som absolut inte ville mingla vidare. Märktes att den andra slagskämpen gärna ville fortsätta mäta sina krafter och hans matte fick upprepade gånger valla bort honom så kändes därför som läge att avvika från kinesträffen för en egen promenad med Bingo.
Jättefina powderpuff-hanen en stund innan slagsmålet

Även om jag själv inte såg allt innan slagsmålet, och det iofs inte var Bingo som startade slagsmålet, så tror jag inte att han var helt oskyldig. Har nämligen märkt den senaste tiden att Bingo vid hälsningsmöten med andra hundar, ofta  gör morrutfall mot andra mjukare hanar eller själv blir rejält morr-åthutad från tikar eller äldre hanar. Märker att det är särskilt när Bingo nosar i ansiktet på andra hundar som det blir gruff och har för mig att det kan anses som provocerande av andra hundar. Undrar om det även har att göra med att Bingo kommit in en ny utvecklingsfas vid nästan 1,5 år? Ska läsa på mer om hundbeteenden och sedan se om/hur jag ska hantera det fortsättningsvis.

Han har ju även blivit mycket mer vaktig och skäller gärna så snart det är något okänt t ex som nya byggställningar på välbekanta platser eller på personer som åker hiss eller går i trappan utanför lägenhetsdörren. Så länge det bara är ett skall som nu, och inte ett oavbrutet skällande så tycker jag iofs det är ok

4 kommentarer:

  1. Memea brukar säga att flertalet vuxna hundar är ointresserade av att umgås med andra vuxna hundar som de inte känner, t.ex. i en rastgård. Att ungtuppar hamnar i gruff är väl en del av mognardsprocessen, i det läget är det betydligt trevligare att ha en liten hund än en stor, tycker jag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes skönt med Bingos behändiga strl. Grunnar och är nyfiken (och ganska så avvaktande) för hur det kommer fungera med Bingo härnäst på hundcafeet Himmelska Hundar. Förra gången vi var där blev det nästan gruff även där med en annan hanhund och när jag sedan band upp Bingo så blev det som jag skrivit om i ett tidigare inlägg så långvarigt & högljutt gnyende att jag fick flytta oss utomhus istället. Lär nog bli ett inlägg om det framöver.

      Radera
  2. Jag har TVÅ ungtuppar som gruffar både med varandra och mot andra ibland. Jag har inte lyckats lura ut varför vissa kan få passera "ogruffade" och andra måste gruffas på. Sid är ju lika gammal som Bingo och han kan också reagera på nya saker i den gamla omgivningen och ljudligt påtala förändringen. Kanske kan vi försöka enas om att det "bara" är en utvecklingsfas?! ;-) Leo som är 5,5 månad hänger ofta på och gruffar när Sid gruffar, men han har även själv börjat ta initiativ och moppsa sig mot folk vi möter. Bara för att han kan liksom. Suck.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hoppas det bara är en fas som går över:-)

      Radera