fredag 1 november 2013

Tankar om freestyle och människor & möss´ planer....

Hmpf, det går fram ett steg och tillbaka två steg. Så känns det just nu med våra nybörjarsteg i freestyle efter gårdagens andra kurstillfälle. Det började bra med att alla kurshundar var lugnare denna gång och Bingo var jätteduktig att gå i en åtta runt mattes ben utan mer hjälper än att jag behövde böja lite lätt på benen. Sedan var det som att han tappade intresset totalt, eller om det var jag som inte lyckades motivera honom, eftersom större delen av tiden gick åt att nosa i golvet eller springa fram till de andra hundarna. När det var dags att pröva ut allas olika musikval med olika positionsövningar var det stor möda och mycket direkt godislockande som det gick att få till hjälpligt.

Imorse när jag ambitiöst tagit fram supergott godis i form av ugnsstekt torsk i småbitar och satt på musiken så stirrade Bingo bara på mig en stund och kutade sedan ut i köket där han nu ligger och trycker. Så kan det gå med de bästa planer gjorda av människor och möss.... Antar att han inte gillar musiken ("When you´re good to mama från musikalfilmen Chicago") så tänker testa i em igen med kravlös lek med en favoritleksak samtidigt som musiken får vara på lågt. Om inte det går så får jag försöka hitta ngn annan musiklåt. Tyckte iofs att den valda låten var så bra med tydliga marschtakter, men om det inte funkar med Bingo så blir det ju inte alls ett bra val. He he, en av de andra kursdeltagarna berättade att hennes 4-åriga praszky-hane verkligen avskyr Britney Spears, och vägrar att befinna sig i samma rum om ngt av hennes spelas;-)

Bingo igår på Hundens Hus innan kursstart...

... och idag i köket så långt från vardagsrummet och musiken som möjligt....

3 kommentarer:

  1. Åh, dessa kineser... Ibland fattar man verkligen ingenting. Jag brottas för tillfället med Leo som tycker att koppelhäng är värst coola grejen liksom, alltså, typ. Inte ett enda gott råd har hjälp ännu så länge. Suck. Hoppas att det är musiken. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Undrar om du inte beskriver ett typiskt kinesbeteende (man sätter på musiken, hunden går ut ur rummet). Jag, och flera personer som jag talat med som tränat freestyle med sina kineser har råkat ut för samma sak: blir det traggligt och enformigt så vill hunden inte vara med. Och visar det tydligt. De är ju inte dummare än att de förstår vad musiken betyder. Låter som om Bingo hann tappa intresset dagen innan, och att det sitter i. Tips, om du vill ha sådana: träna utan musik ett tag. Träna kort och roligt, med betoning på kort. Belöna ofta och för små små steg i rätt riktning - det ska löna sig att hålla på. En kines är ingen bordercollie, och freestyle är inte lika belönande i sig som exempelvis agility, så man får vara lite kreativ… När de så småningom börjar inse tjusningen med att leka/samarbeta på det här sättet blir det desto roligare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testade igen igår em med musiken och en ny frestande leksak och fick återigen en undvikande reaktion, så yes, ska testa att börja om utan musik och kortare pass. Blir en utmaning att se vad vi lyckas få till inför nästa kurstillfälle;-)

      Radera