onsdag 13 mars 2013

Lön för mödan

... skulle man kunna kalla tisdagskvällens ätande; retro-ugnsgratinerad smörgås med ananas & skinka för matte resp rejält revben till Bingo. Comfort food behövdes verkligen efter kvällens agilitykurs där en halvkrasslig matte & Bingo bara hade gemensamt fokus under första halvlek vid stationerna med tunnel resp cirkelträning & slalom-åtta mellan benen.


Nyheten springa slalom mellan pinnar gick däremot inte alls. När jag (matte) märkte att jag blev svettigt irriterad över att varken lock eller pock fungerade och mest fick lust att rycka honom genom banan så var det dags att ta time out med långfika. Kände mig inte som den lugna & tydliga flockledare som Cesar Millan förespråkar. Det var Bingo som ihop med två av de andra yngre kurshundarna fortsatte från förra kurstillfället med att mest springa fram till varandras godisskålar. Ungefär i halvlek kom de två andra ihop sig över just en godisskål med rejält slagsmål som följd. Efter det blev det iofs svårt för samtliga mattar & hundar att hålla fokus. Märker själv att jag har svårt för störningar så inte konstigt om störningskänsliga unghunden Bingo har det. Att träna när man är krasslig fungerar ju inte heller för en själv, så lär ju absolut inte fungera i samspel med en hund som så tydligt känner av humör etc.
upptagen med grisöra innan tunnelspring
(slalompinnarna ses längre bort i bilden)
På bussen hem satt jag och funderade på att det ändå är mycket att vara nöjd över sedan i höstas:
- Bingo går mkt bra i koppel 8 av 10 ggr.
- all vardagshantering med bad, rakning, tandborstning, hårborstning, tasshårsklippning, kloklippning och öronfix går numera galant.
- stabilt rumsren sedan 4-mån-åldern. Blev inte ens frestad att göra ngt inomhus ens när återkommande besökande cockerspaniel kissade & bajsade i lgh:n vid princip alla besök.
- fungerar jättebra med barn och att ta med på besök i både nya och gamla miljöer.
- är inte rädd för andra hundar som han var som liten. Han blev i måndags kväll jagad av en överexalterad schäfer och lugnade sig direkt så snart hussen tagit undan sin hund.
- klarar av att vänta längre stunder på olika belöningar
- van buss-och tbaneåkare som också klarar att åka bil
- samt inte minst jättekul att leka med och att träna hemma i lgh:n

Utmaningen är helt klart att behålla fokus när vi är tillsammans med andra hundar eller i miljöer med  störningar. Har bland annat börjat med kontaktövningar under varje promenad där jag ofta stannar och låter Bingo ta ögonkontakt innan vi går vidare samt dito när vi åker buss med godisbelöning varvat med beröm. Beroende på hur det känns efter avslutad intro-agility resp rallylydnadskurs så funderar jag nu på någon form av lydnadskurs med ännu mer fokus på direkta (och roliga) kontaktövningar i april/maj. Sedan kan det vara läge att fortsätta med agility och/eller rallylydnad.

4 kommentarer:

  1. Låter som att ni gör stora framsteg! Kul att det går så bra, för inte är vägen alltid så där spikrak ändå. Jag brottas just nu med Sid och hans toalettbehov. Han är snart ett år, men det händer fortfarande olyckor flera dagar i veckan. Nu beror detta troligen på att han inte alls rumsrenhetstränats innan han kom till oss för 2,5 månader sedan. Det blir bättre och bättre, men helt bra är det alltså fortfarande inte. Kyla är absolut en anledning att göra inne tycks han resonera och lite markeringspink för att känna sig lugn och trygg det kan ju inte räknas alls, eller hur? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, två steg fram och ett steg bak är ju ett vanligt begrepp, och ibland kan det kännas som två steg bak i vår träning. Brukar därför räkna upp vad som är bra för att få distans till petitesser som slalompinnar och fokus på mattnosning;-)

      Nä, kyla är inte populärt för Bingo heller. När det var som kallast med -20 brukade han istället försöka vägra att gå ut från porten. Kom efter ett tag på att testa med tasstrumpor. Tala om att han verkade förstå och accepterade skor direkt och sedan sprang ut genom porten! Kanske ngt att testa med Sid?

      Radera
  2. Varken Zelda eller Nemi tyckte att agilityslalom var något att hålla på med... Man upptäcker allteftersom vad som är kul och uppskattat att träna och vad som inte är det ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att höra att det finns fler (kines)hundar som inte gillar allt på agilitybanan. Man ska ju inte jämföra sig med andra men kunde igår inte låta bli att frustreras av det gick så mycket bättre för de andra med slalompinnarna... Kursledaren lovade dock att vi skulle jobba ihop lite extra med slalompinnarna nästa gång så får vi se hur det går. Det ska ju vara lustfyllt för oss bägge så vill inte tvinga honom om han verkligen inte gillar det.

      Radera