fredag 6 december 2013

Tandstatus

Häromdagen var Bingo på tandsanering hos veterinären. Han har haft en lös kindtand i överkäken som jag hoppats skulle lossna av sig själv, men efter två veckor blev det utdragning hos veterinären samtidigt som jag passade på att få en ordentlig genomgång. Bland annat togs tandsten bort, röntgen gjordes och ytterligare en tand som var en trasig mjölktand fick också dras ut. Nakna CC´s har ju ofta sämre tandstatus pga just "nakengenen" och tyvärr faller Bingo in i den kategorin. Enligt veterinären saknar han 13 st ordinarie tänder. Till viss del eftersom det inte kommit några nya tänder efter tappade mjölktänder och han har även ett mindre underbett. Totalt en kostnad på ca 3400 kr för tandstensborttagning, tandutdragning och röntgen med narkos och heldag på Djurkauten på Kungstensgatan. Hade dock trott att det kunnat bli ännu dyrare uppemåt 7000 kr så då känns denna summa som rena fyndet:-)

Blir helt klart ingen utställningschampion med sådan tandstatus vilket matte iofs är lite hemligt lättad över. Detta då spring i utställningsringen fortfarande inte riktigt lockar. Istället tar vi nya tag med agility och annat kul i vår som man kan göra utan att ha alla tänder i behåll.

Och yes, nu har vi (läs matte) börjat igen med att varje dag borsta Bingos tänder. Tänkt genväg med enbart revben varje dag samt färskfoder med algmedlet "Plaque Off" går inte att jämföra med riktig borstning. Skippar dock vanliga hundtandborsten till förmån för en fingertuta som jag dränker in i särskilt muntvättmedel för hundar. Går (hittills) mkt bra eftersom jag börjat vänja in Bingo genom att först gnugga tänderna lite lätt och sedan direkt ge kycklinglevergodis.

2 kommentarer:

  1. Trist när tänderna strular, men fingertutan låter smart - var hittade du den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köpte veterinärens rekommenderade produkter på Djurakuten. Såg först när jag kom hem att själva fingertutan för 50 kr var en Cesar Milan-produkt. Fick även tips om att det går bra att använda engångskompresser som man virar runt fingret.

      Radera